מגזין תעסוקה תכנית שירות התעסוקה להחזרת המובטלים לשוק העבודה לאחר הקורונה

משבר הקורונה: התמודדות שירות התעסוקה להחזרת המובטלים לשוק העבודה

1328 גולשים היו כאן שתפו מאמר:
משבר הקורונה: התמודדות שירות התעסוקה להחזרת המובטלים לשוק העבודה

שיעור האבטלה בישראל עד לחודש הקודם לקורונה היה מהנמוכים במדינות ה-OECD, כחודש לאחר התפרצותה הוא עומד על למעלה מ-17% וממשיך לעלות. כיצד מתמודדים עם זה?

אסטרטגיית שירות התעסוקה לתכנית הסיוע למובטלים

שירות התעסוקה פיתח תוכנית סיוע למובטלים כתהליך ארוך טווח של החזרת העובדים לשוק העבודה. התוכנית המקיפה של השירות מתמקדת במציאת איזון בין הצורך החיוני בהחזרת הקבוצות החזקות בחברה לשילוב קבוצות אוכלוסיות ייעודיות הצריכות סיוע משמעותי יותר.

התוכנית שמה דגש על החזרת עובדי החל"ת שמספרם גבוה כיום לעבודה בטווח הזמן המיידי, ותוך כדי זה לתת סיוע ועידוד למעסיקים לקלוט מחדש כמה שיותר עובדים. החזרת עובדי החל"ת תפחית בינתיים את מספר הנתמכים יל ידי מערך התמיכה הסוציאלי ותמתן את הגרעון הנפער בקופה כתוצאה מכך. במקביל, רשת בטחון גמישה תעניק סדנאות נרחבות ודיגיטאליות שיסייעו לאותם מובטלים שעובדים בימי שגרה אך איבדו כעת מקומות עבודתם ואינם מוצאים עבודה באופן עצמאי. היקפיות גדולה זו מחייבת היערכות שונה מאשר הייתה בעבר.

הנקודות העיקריות בתכנית שירות התעסוקה להתמודדות במשבר הקורונה

  1. עדיפות עליונה לטפל בשוק ההיצע של שוק העבודה כדי למקסם את צמיחתו או לכל הפחות להתקרב לזו של אשתקד.

  2. המשבר ילך ויחמיר עם כל עיכוב שיעכב את יוצאי החל"ת והמובטלים לחזור אל שוק העבודה.

  3. תהליך החזרה לעבודה הינו תהליך ארוך טווח, והוא מחייב השקעת משאבים ממשלתיים מאסיביים (של מדיניות אנטי-מחזורית) בהתאמות משתנות לאורך הזמן.

  4. התוכנית צריכה לכלול איזון בין החזרה מהירה של עובדי החל"ת והמפוטרים (בשלב א של התכנית) לצד סיוע לקבוצות אוכלוסייה ייעודיות, שיתקשו לחזור לשוק העבודה.

  5. החזרת העובדים לשוק העבודה מחייבת הקצאת משאבים גדולים להקמת פרוייקט לאומי רחב היקף.

  6. שיתופי הפעולה בין כלל הגורמים הינם קריטיים לקידום התוכנית, לרבות שותפויות בין כלל הגורמים ברמה הארצית והמקומית שיאפשר לשירות התעסוקה לעקוב אחר תהליך החזרה לעבודה וצמצום האבטלה.

תחנתם הראשונה של מחפשי העבודה במרביתן הוא שירות התעסוקה הציבורי, שעוקב ומנהל בקפידה את חלוקת כל הסיוע הממשלתי לדורשי העבודה. באופן זה שירות התעסוקה הישראלי יסייע לדורשי עבודה בבחירת תחום העיסוק (בהתאם ליכולותיהם, רצונותיהם וצרכי המשק), ומציאת מקום עבודה תוך כדי שיפור יכולותיהם התעסוקתיות.

התוכנית לטיפול בדורשי העבודה תתמודד בשלב הראשון שלה עם הצורך לסייע למעסיקים לקלוט מחדש את עובדי החל"ת שלהם ולאפשר להם מסלול לשימור העובדים שטרם יצאו לחל"ת. בשלב הבא, יהיה צורך בסיוע לאותם מפוטרים לחזור לשוק העבודה מהר ככל שאפשר. תשומת לב ייחודית תינתן למרוויחי שכר נמוך שעבורם יפותחו מסלולים ייעודיים. תהליכים אלו יאפשרו לחזק את מעמדם של דורשי העבודה בשוק העבודה ולהבטיח את הישרדותם העתידית בו, בשלושה שלבים המחולקים לשלושה תקופות:

  א. בטווח זמן המיידי: עידוד מעסיקים לשימור עובדים במקום העבודה במקביל לחל"ת.

  ב. בטווח זמן הקצר-בינוני: שיתוף פעולה עם ארגוני העובדים והמעסיקים להחזרה בפועל מחל"ת.

  ג. בטווח זמן הארוך: תוכנית אבטלה רחבת היקף.

לצפייה בתכנית המלאה לחצו כאן